Hvilket SUP-brett skal jeg velge?
Et SUP-brett kan brukes til mye forskjellig og det er stor forskjell på brettene man bør velge til f.eks. mosjon, familiehygge, bølger, touring eller race. De forskjellige typene kan være svært ulikt formet, og derfor kategoriserer man SUP etter formen, eller shapes som det heter på engelsk.
Vi i Kajakk og Fritid har valgt å satse på allround SUP brett.
Disse kan brukes til litt av hvert. Så er du i tvil om hvilken type SUP som vil passe deg best, og du gjerne vil ha et brett som er allsidig i bruk, bør du velge et allround brett.
Et allround brett har en utforming som et klassisk longboard surfebrett, typisk 10 – 12 fot langt og bredde på 30” - 32” (en SUPs mål oppgis i tommer når vi snakker bredde og i fot når vi snakker lengde). Lengden gir retningsstabilitet, mens bredden gir god stabilitet på vannet når du padler.
Et allround brett kan brukes til bla. padling på rolig vann eller som et klassisk surfebrett. Med et allroundbrett kan vi garantere timevis av moro i både små og mellomstore bølger. Skal brettet hovedsakelig brukes til lek på stranda og hygge med familien, er det også i denne kategorien du skal kikke.
Dette brettet er bra for deg med behov for et bredt bruksområde. Her opprettholder du stabiliteten som gjør det svært enkelt å begynne å lære SUP.
Oppblåsbare SUP brett
Oppblåsbare SUP-brett, Air SUPs eller iSUP-brett (kjært barn har mange navn), har utviklet seg utrolig bare de siste årene. I dag kan en god opplåsbar SUP være like stødig og stabil som et fast brett. Et oppblåsbart SUP-brett er enkelt å transportere rundt. SUPèn kan enkelt kastes inn i bagasjerommet eller tas på ryggen for å vandre lengre turer for å finne det perfekte vassdraget for en mer eventyrlig SUP-tur. Mulighetene er plutselig store, og du kan utforske mye mer på ditt oppblåsbare SUP-brett. Et oppblåsbart SUP-brett er holdbart og laget for å tåle slag fra åre og andre påkjennelser. Skulle man være uheldig å kjøre over en stein, vil det normalt sett ikke skje noen skade på brettet. Eventuelle trykksteder vil sige ut igjen. Fordelen med et oppblåsbart SUP-brett er at de kan pakkes med i små biler, en sekk og tar liten plass ved oppbevaring.
Sup med seil/WindSUP
WindSUP er en hybrid av windsurf og SUP. Som navnet antyder, har man mulighet for å montere windsurfingseil på brettene og får dermed to-i-en. SUP windsurfing er derfor ideelt for deg som vil i gang med SUP-sport, men samtidig gjerne vil utfordre deg selv på windsurfingen. Brettet har ikke monteret fotstropper og egner seg av den grunn best til nybegynnere og barn som skal lære seg å windsurfe i lett vind.
Hvilken SUP-åre skal jeg velge?
Etter brettet er åren det neste du skal tenke på. Mange sier faktisk at åren er viktigere enn brettet ved padling av SUP – ikke så rart når man tenker på at det nettopp er åren du bruker aktivt for å komme deg framover.
Faste årer vs justerbare- og 3-delte årer
En fast åre kan tilpasses din høyde og dine behov for padlingen (en åre til bruk for touring skal være lengre enn en for bølgepadling f.eks.). Den vil dermed passe perfekt til akkurat deg! En justbar 2-delt åre kan justeres i lengden. Du kan altså gjøre åren enten lengre eller kortere. Genialt dersom åren skal brukes av flere personer eller til flere typer bruk. Dessuten tar den mindre plass, da du kan skyve den øverste delen ned i åren når den ikke er i bruk. En 3-delt justerbar åre er det åpenbare valget dersom du har behov for å kunne komprimere den mest mulig for å ha plass i bilen etc. Dog vil sammenleggbare årer gå ut over årens fleksibilitet og dermed være noe dårligere enn årer med fast lengde.
Årens kvalitet
En kvalitetsåre er typisk laget av 100% karbon og har en spesiell utforming i bladet. Dette for å stabilisere bladets tak i vannet. Men, til å starte med kan man selvfølgelig velge en åre i et rimeligere materiale, som glassfiber. Vi anbefaler kun aluminium dersom det er snakk om rent leketøy.
Årens størrelse
Det er stor forskjell på både bladets størrelse og skaftets lengde og fleksibilitet. Årens blad skal passe til din størrelse (hvor sterk du er) og hva du skal bruke brettet til. En åre med et mindre blad, har høyere kadens og kan sammenlignes med et lavt gir på en sykkel. Det er en fordel med et mindre blad hvis du skal padle lengre turer eller gjerne vil ha mindre motstand og dermed bruke færre krefter per padletak. Omvendt gir et større blad større akselerasjon og raskere fremdrift, så du dermed kan padle raskere. Det er særlig en fordel til korte distanser eller SUP i bølger, hvor du gjerne vil ha en hurtig, eksplosiv kraft når du skal fange bølgene, men typisk ikke padler så mange tak som når du er på langtur. Lengden er naturligvis også viktig med tanke på din egen høyde, men kan også avhenge av hvordan du igjen skal bruke brettet. I utgangspunktet skal en åre være ca. 20 cm lengre enn din høyde til bølger, og ca. 40-50 cm lengre til flatt vann (touring og race). Men, det er selvfølgelig individuelle preferanser i tillegg. Er du i tvil om hvilken lengde som passer til deg, vil vi anbefale at du anskaffer en åre med justerbar lengde, så du kan gjøre deg kjent med hvilken lengde du foretrekker før du eventuelt skaffer en med fast lengde.
Hvilken påkledning til SUP?
Når du har fått fatt på din SUP og åre, er du klar til å komme på vannet. For den beste opplevelsen på vannet er det viktig å kle seg riktig etter forholdene. I starten vil en våtdrakt helt klart være å anbefale – også av sikkerhetsmessige årsaker. Det gode ved SUP er, at hvis man faller i vannet, er det bare å krype opp igjen på brettet og fortsette der man slapp. Så alt etter hvor mye man faller i vannet, blir våtdrakt bare viktigere og viktigere. Surfer man i bølger, faller man naturligvis mer i vannet enn om du padler på flatt vann. Altså, til bølgesurfing er en god våtdrakt med både lange armer og bein et must. På de varmeste dagene kan man holde seg til en med korte armer. Det samme når det gjelder SUP til lek og familiebruk om sommeren. En såkalt Long-John som vanlig brukes av kajakkpadlere, er også et godt alternativ for sup-padlere på sommertid, da den med korte armer har ekstra god bevegelighet.
Tilbehør til SUP
Som enhver annen sport er det tilbehør som kan være praktisk at anskaffe seg. Her er en liten huskeliste: - Vest (vi anbefaler alltid å bruke en flytevest på vannet) - Leash (en snor til brettet så det ikke driver vekk fra deg). Leashen skal være ca. samme lengde som brettet. Sikkerhetssnor finnes også til åre. - Padding til ditt takstativ (så du ikke riper opp ditt nye brett) - Ryggsekk til brettet - Tørrsekk (så du kan ta telefon, GPS eller tøy med på turen)