Vi har alle sett de idylliske bilde fra padling i Lofoten eller andre steder i vakre Norge. En kajakk som glir over et speilblank vann i fantastiske omgivelser er rett og slett et aldri så lite drømmescenario for mange.
Hvis dette høres ut som noe for deg, kan vi hjelpe deg i gang.
Akkurat som at det finnes mange steder å padle, finnes det også mange forskjellig type kajakker. Her er noen nøkkelpunkter å fokusere på:
- Hvor vil du padle? Er det i en innsjø, havet eller i en elv? Dette hjelper deg å velge riktig kajakk.
- Sit-in eller sit-on-top? Mange foretrekker det ene ovenfor det andre, så det kan være greit å gjøre seg opp en mening om dette.
- Vekt og budsjett. Materialene som benyttes til å lage kajakken er den største faktoren når det gjelder pris.
- Form og størrelse. Dette spilller sterkt inn på oppbevaringsplass og manøvrering av kajakken.
Kajakktyper
Kajakker klassifiseres på mange måter. bla. hvor du sitter i den, hvordan du bruker den, oppbyggningen og dens hensikt.
Sit-on-top vs. sit-in
Sit-on-top kajakker er hovedsakelig ment som rekreasjonskajakker til bruk på stille vann. F.eks er våre fiskekajakker av denne typen.
Hvis du syns det er ubehagelig å sitte i en cockpit hvor det er noe vanskeligere å komme seg ut hvis du kantrer, kan en sit-on-top kajakk være tingen for deg.
Her er noen punkter om sit-on-top kajakker:
- De er enkle å komme av og på, så de passer godt for rekreasjonsbruk, f.eks for en liten padletur på hytta eller som en kajakk til barna.
- Komfortable i varmt vær og vann (du blir stort sett alltid våt).
- Dreneringshull i skroget gjør de fleste selvdrenerende.
- Ofte tyngre enn en sit-in kajakk.
Sit-in kajakker kommer i mange former og med mange bruksområder og er det vi i Norge ser på som en "tradisjonell" kajakk. De er raske, går rakt i vannet og har tildekte lagringsluker, så de passer god til litt lengre turer.
Her er noen punkter om sit-in kajakker:
- Komfortable selv om været er kaldere
- Bruk av spruttrekk hindrer at du får for mye vann inn i kajakken, men du må fortsatt ha med deg en lensepumpe.
- Flere kontaktpunkter mellom kroppen og kajakken gir bedre kontroll over stabiliteten, noe som er en stor fordel når det er litt mer urolig vann.
- Veldig effektive å padle. Du kommer deg raskere frem i vannet.
Kategorier
Det er greit å vite forskjellen på de forskjellige kategoriene kajakker kommer i. Kjært barn har mange navn sies det, det stemmer også for kajakker.
Havkajakker: Lange, robuste kajakker som er svært effektive å paddle lengre turer i. De går rett i vannet og leveres som regel med ror eller skeg. Godt med lagringsplass i lukene. Kommer i flere materialer som påvirker både vekt og egenskaper.
Fiskekajakker: Benyttes også ofte som rekreasjonskajakker, men har bla. fiskestangholdere og avlukker til fiskeutstyr. Dreneringshull i skroget gjør de fleste selvdrenerende.
Oppblåsbare / rekreasjonskajakker: Plassbesparende og enkle å ta med på tur. De aller fleste oppblåsbare kajakker er ment som rekreasjonskajakker og kommer også i modeller beregnet på flere personer. Perfekt for deg som er ute etter en enkel kajakk å oppbevare og til småturer på vannet.
Tomannskajakker: Ønsker du ha med deg noen på tur uten å måtte kjøpe to kajakker? Tomannskajakker er ofte stabile gode kajakker, og perfekt hvis du f.eks skal ha med et barn på tur.
Materialer, vekt og pris
En lettvektskajakk er enklere å bære, løfte på taket og raskere opp i fart. En lettere kajakk gir deg også mulighet til å ta med mer utstyr på tur da mindre vekt opptas av selve kajakken. Ulempen med disse kajakkene er at de er vesentligere dyrere.
Polyetylen plast er et rimlig og slitesterkt materiale. Det er et litt tyngre materiale og kan ta skade av å utsettes for sol over lengre perioder (bør oppbevares tildekket).
ABS plast er litt dyrere enn polyetylen og er like slitesterkt. Litt høyere pris kompanseres med litt lavere vekt og bedre UV beskyttelse.
Kompositt kajakker er lettvekts karbon- og glassfiber kajakker som gir deg en helt annen ytelse og lavere vekt. Dette er dyrere kajakker og de er utsatt for skader fra f.eks steiner o.l. UV stråler er ingen utfordring med dette materialet.
Andre ting å tenke på
Sammenlingbare kajakker har som regel lignende spesifikasjoner. Vektkapasitet og lengde kan variere, så det er viktig å se nøye gjennom spesifikasjonene til kajakkene du ser på.
Vektkapasitet: Dette er totalvekten på kajakken, utstyret og deg. Det er viktig å velge en kajakk med nok kapasitet til bruken du ser for deg, husk at utstyret du tar med deg også veier en del hvis du drar på lengre turer.
Lengde: Lengre kajakker er raskere i vannet og tilbyr mer lagringsplass, mens kortere kajakker er enklere å manøvrere i vannet.
Dybde: Dypere skrog tilbyr mer plass til personer med lange ben, samt mer lagring. Grunnere skrog påvirkes mindre av vind.
Bredde: Bredere skrog er mer stabile, mens smalere skrog er raskere i vannet.
Ror og senkekjøl (skeg): Roret henger bak på hekken av kajakken og styres med pedaler inne i cockpit. For at roret skal fungere, må kajakken være i bevegelse slik at vannet strømmer godt forbi roret. Roret kan løftes og senkes slik at det ikke tar skade når du sjøsetter eller tar opp kajakken. Senkekjølen er en finne som senkes ned under bakenden av kajakken. Senkekjølen har en fast retning, men du kan justere dybden den senkes i vannet. Den brukes til å stabilisere båten slik at kraften fra dine åretak mer effektivt benyttes til fremdrift av kajakken. Den hjelper deg også med sideveis avdrift, ved å justere den korrekt vil du kunne motvirke sidevinden som ofte driver bakenden sideveis.
Sete: Et godt sete er med på å drive opp prisen på kajakken. Husk at du kanskje skal tilbringe mange timer setet, så å investere i et med gode justeringsmuligeter, god padding og ergonomisk utforming er ofte lurt.
Cockpit størrelse: En smal cockpit gir deg mer kontroll og beskyttelse når det er litt mer sjø. En større cockpit gjør det enklere å komme inn og ut av kajakken.
Oppbevaringsluker: Oppbevaringsluker med vanntett lokk gir deg muligheten til å oppbevare bagasje og utstyr tørt mens du padler. Større kajakker har større og flere oppbevaringsrom.