Slik vasker og vedlikeholder du kajakken din

EPI-kajakk-banner-web.jpg

Vask av kajakk: Hold kajakken ren og beskyttet

For å sikre at kajakken din varer lenge og holder seg i god stand, er det viktig å skylle den etter hver tur, spesielt om du har padlet i saltvann. Saltvann kan over tid skade materialene og gi synlige merker på kajakken. En enkel skylling med ferskvann etter bruk vil bidra til å forhindre dette.

Når du vasker innsiden av cockpiten, bruk gjerne en svamp for å tørke den helt ut. Dette hindrer oppbygging av fuktighet og reduserer risikoen for skade.

Ikke glem utstyret! Spruttrekk, vest og klær som har vært i kontakt med saltvann bør også skylles umiddelbart etter bruk for å forlenge levetiden.

 

Klargjøring før vinterlagring

Skal kajakken lagres for vinteren? Da er det essensielt å gi den en grundig vask. Sørg for at alle salt- og smussrester er fjernet. Hvis kajakken lagres uten vask, kan saltet skade overflaten, og vann i sprekker kan fryse og ekspandere, noe som kan føre til skader. Tørk kajakken grundig og rengjør også lokkene og lukene. Bruk en enkel blanding av såpe og vann for vasken.

 

Vedlikehold av kajakk: Hold den i topp stand

Selv om kajakker krever lite vedlikehold, er det viktig å jevnlig inspisere den for skader. Har du oppdaget skader, bør du reparere dem før lagring for å unngå at de blir større.

 

Reparasjon av plastkajakk

Plastkajakker er ofte enkle å reparere selv. Har du en bulk, kan den rettes ut med en hårføner eller varmepistol. Varm opp området rundt bulken, bruk en trekloss for å presse bulken ut fra innsiden, og la det kjøles ned. Dette forhindrer ytterligere deformasjon.

Hvis kajakken har hull eller sprekker, kan du bruke plastsveising. Små skader kan ofte fikses selv, men ved større skader kan det være lurt å søke hjelp.

 

Reparasjon av komposittkajakk

Kajakker laget av glassfiberkompositt har en gelcoat som beskytter overflaten, lik båter. Små skader i gelcoaten kan poleres bort, men hvis skaden går dypere, må den repareres raskt for å forhindre større skader. Sørg for at reparasjonsområdet har god ventilasjon og riktig temperatur for optimal herding av gelcoat og epoxy.

 

Inspeksjon av utstyr

Utover skrogskader bør du jevnlig inspisere tau, ror, senkekjøl, seter og årer. Sjekk at alt fungerer som det skal, og smør bevegelige deler med silikon. Fotstøtter og pedaler kan samle sand, så sørg for å rense dem.

Saltvann og sol kan slite på utstyret over tid, så jevnlig vask og vedlikehold vil forlenge levetiden på kajakken og utstyret ditt.

Med disse enkle tipsene vil kajakken din holde seg i god stand gjennom hele sesongen og langt inn i fremtiden!

 

Oppbevaring av kajakk

Oppbevaring av kajakk krever riktig tilrettelegging for å forlenge levetiden og sikre at kajakken forblir i god stand. Det beste er å lagre kajakken på et tørt og skyggefullt sted, beskyttet fra direkte sollys, som kan skade materialet over tid. Hvis kajakken må oppbevares utendørs, bør den dekkes med en vanntett presenning for å beskytte mot vær og vind. Det er viktig å unngå at kajakken ligger direkte på bakken, da dette kan føre til deformasjoner, spesielt på plastkajakker. Ved bruk av stativer eller veggfester som støtter kajakken jevnt, kan man hindre trykkpunkter som kan skade skroget. Kajakken bør lagres opp-ned eller på siden for å unngå at den fylles med vann eller snø. I tillegg er det viktig å holde kajakken ren og tørr før lagring for å unngå mugg og råte.